Teemapäivässä jaettiin palkintoja ja julkistettiin juhlavuoden erityishanke.

Emeritusprofessori Matti Pohjola sai Tutkimussäätiön tunnustuspalkinnon elämäntyöstä. Kuva: Aleksi Humalainen

Tutkimussäätiön 50-vuotisjuhlaseminaarissa 27.1.2022 pohdittiin Musta joutsen -ilmiöitä ja poikkeustilanteita rahoitusmarkkinoiden, julkisen talouden, ilmaston ja ilmastopolitiikan sekä yritysten näkökulmasta. Puhujina olivat OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallion lisäksi useat eturivin asiantuntijat: Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas, Suomen Pankin johtokunnan jäsen Marja Nykänen, Aalto-yliopiston työelämäprofessori Martti Hetemäki sekä MIT:n professori Bengt Holmström. Seminaarin moderaattorina toimi työelämäprofessori Matti Apunen.

Säätiön hallituksen puheenjohtaja Annukka Nikola jakoi tapahtumassa palkinnot taloustieteellisessä tutkimuksessa ansioituneille. Vuosittain jaettavan väitöskirjapalkinnon sai valtiotieteen tohtori Eero Tölö Helsingin yliopistossa tekemästään väitöskirjasta ”Financial Fragility – Empirical Studies on Crises and Reforms”.

Kannustuspalkinnon sai professori Kaisa Kotakorpi Tampereen yliopistosta. Kotakorpi on johtanut ja ollut jäsenenä useissa Suomen Akatemian rahoittamissa tutkimushankkeissa ja toiminut Talouspolitiikan arviointineuvoston jäsenenä 2014-2018. Hän on myös aktiivisesti osallistunut talous- ja veropoliittiseen keskusteluun.

Tunnustuspalkinnon vastaanotti Aalto-yliopiston emeritusprofessori Matti Pohjola. Pitkän uran tehnyt Pohjola tunnetaan ehkä parhaiten tutkimuksistaan ja esitelmistään liittyen tuottavuuskehitykseen, talouskasvuun ja teknologian kehitykseen. Pohjola on pitkään ollut aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija ja osallistunut asiantuntijana lukuisiin merkittäviin yhteiskunnallisiin hankkeisiin ja projekteihin. Hänet tunnetaan myös ansioistaan opettajana ja väitöskirjojen ohjaajana.

Lisäksi 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi julkistettiin erityishanke, jossa valitulle tutkimusryhmälle jaetaan 400 000 euroa vähintään seuraavan kolmen vuoden ajan. OP Ryhmän Tutkimussäätiön erityishanke vahvistaa rahoitusinstituutioihin kohdistuvaa talous- ja rahoitustieteellistä tutkimusta sekä rahoitusalan tutkijakoulutusta Suomessa. Hanke myös kokoaa yhteen jo olemassa olevaa tutkimusinfrastruktuuria.– Puheenjohtaja Nikola totesi puheessaan: ”Haluamme aidosti vahvistaa rahoitusinstituutioita koskevaa tutkimusta, joka on toistaiseksi Suomessa pirstaloitunutta. Pitkän aikavälin tavoitteenamme on, että Suomeen muodostuu merkittävä rahoitusinstituutioita ja niiden toimintaympäristöä eri näkökulmista tarkasteleva kansallinen tutkimusryhmä”.

Erityishankkeen apurahahaku alkaa maaliskuussa, ja apuraha myönnetään tutkimusryhmälle, jonka odotetaan kokoavan yhteen tutkijoita monista eri yksiköistä. Erityishanke käynnistyy vuoden 2023 alussa. Tarkoituksena on, että tutkimusryhmän hanketta tuetaan pitkäjänteisesti. Hankkeeseen valittavan tutkimusryhmän rahoitus on voimassa toistaiseksi eli rahoitusta on määrä jatkaa vuoden 2025 jälkeen.

Juhlavuoden erityishankkeen hakuaika ja hakukriteerit löytyvät tästä linkistä.

Teemapäivän tallenteen voit katsoa tästä: https://op.videosync.fi/tutkimussaatio-50v

Teemapäivän esitykset:

Annukka Nikola

Timo Ritakallio

Petteri Taalas

Marja Nykänen

Martti Hetemäki

Bengt Holmström