Kuva: Tuuli-Helinä Huotari

OP Ryhmän tutkimussäätiön 30. teemapäivässä keskusteltiin tekoälyn tulevaisuudesta ja jaettiin väitöskirjapalkinto

​OP Ryhmän tutkimussäätiön teemapäivä järjestettiin Vallilassa 23.1. tekoäly-teemalla. Seminaarissa Suomen tekoälystrategiasta puhui elinkeinoministeri Mika Lintilä, tekoälyn etiikasta Saidot.ai:n toimitusjohtaja Meeri Haataja, tekoälystä kasvun ajurina kertoi Hankenin professori Ari Hyytinen, ja tekoälyn vaikutuksesta ja mahdollisuuksista Curios AI:n toimitusjohtaja Harri Valpola. Tilaisuuden avasi Timo Ritakallio.

Tutkimussäätiön väitöskirjapalkinnon sai VTT Aino Silvo Helsingin yliopistosta. Kesäkuussa 2018 hyväksytty väitöskirja taloustieteen alalta käsittelee macro finance-erikoisalaa, jossa tutkitaan varallisuushintojen ja kansantalouden suhdannevaihtelujen välistä yhteyttä. Tunnustuksen jakoi tutkimussäätiön hallituksen puheenjohtaja Jaakko Pehkonen.

Tekoäly arkipäiväistyy

Päivän teemaa, tekoälyä, käsittelevissä asiantuntijoiden puheenvuoroissa painotettiin, että elämme muutoksen aikaa – tekoäly kehittyy ja arkipäiväistyy nopeasti. Puheenvuoroissa korostettiin etenkin tekoälyn eettisten periaatteiden merkitystä ja keskusteltiin runsaasti datan keskeisestä sekä muuttuvasta merkityksestä. Puhujat toivat esille, että tekoäly tulee vaikuttamaan läpi yhteiskunnan eri osa-alueiden ja mahdollistamaan moniin yhteiskunnallisiin haasteisiin vastaamisen.

Paneelikeskustelussa todettiin, että tekoäly avaa mahdollisuuksia monelle toimijalle uudenlaiseen yhteistyöhön, eikä tekoälyn käyttö ole niinkään kustannuskysymys vaan pikemminkin osaamiskysymys. Tekoälyyn liittyy yhä paljon virheellisiä käsityksiä ja niinpä tekoälystä sekä sen käyttötavoista tulee tarjota yhä enemmän tietoa. Paneelissa keskustelemassa olivat Reaktorin AI Dirctor Hanna Hagström, Amer Sportsin digitaalisen liiketoiminnan johtaja Heikki Norta, Helsingin yliopiston apulaisprofessori Teemu Roos, OP:n digitaalisen toiminnan johtaja Sameli Mäenpää sekä Open Knowledge Finlandin co-founder Antti Poikola. Paneelin juonsi OP:n Antti Myllymäki.

Teemapäivän tallenteen voit katsoa tästä: https://op.videosync.fi/tutkimussaation-teemapaiva-2019

Teemapäivän esitelmät:

Meeri Haatajan esitys

Ari Hyytisen esitys